padel

Vad är Padel – Historia

Padel är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash.
Man spelar på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet som i squasch.
Ta en titt på vår sida om padelregler för att lära dig mer om hur padel spelas.

Sporten har blivit allt mer populär i Sverige och även runtom i världen och anses vara världens snabbast växande racketsport.

Padel är socialt eftersom det nästan alltid spelas som med fyra personer och den passar mycket bra som en motionsidrott då det är enkelt att komma igång och sporten sägs passa alla.

Padelns historia

Det finns liknande typer av racketsporter som har spelats från 1920-talet men den padel som vi känner till det idag uppkom i Acapulco, Mexico, år 1969.
Man brukar därför säga att padeln härstammar från Mexico och inte Spanien som många kanske tror. Skaparen heter Enrique Corcuera.

Padel som sport kom till Europa i mitten på 70-talet och dens första anhalt var Spanien. Padel är en ständigt ökande sport i övriga Europa men det är fortfarande i Spanien som har flest aktiva utövare.

Padel internationellt

1991 bildades en internationell padelorganisation, International Padel Federation vars syfte var att sprida padeln i världen. IPF arrangerade 1992 det första världsmästerskapet.

Paddeltennis blir svenskt ord 2016 då ordet paddeltennis togs med i Svenska språkrådets nyordslista där sporten beskrivs på följande vis:
“idrott som kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och som spelas i dubbellag”.

Padel i Sverige

Den första svenska padelbanan byggdes år 1998 i byn Grevie utanför Båstad. Byggherre var Thommy Andersson, som upptäckt sporten under en resa till Marbella, och sonen Johan Andersson.
De byggde senare även den andra inomhusbanan på XBOWL i Båstad och den första utomhusbanan i Båstads hamn. Thommy Andersson anses vara den som tog sporten till Sverige.